IP-telefoni: Min erfaring med at downloade Skype

Vi har vel efterhånden alle hørt en del om IP-telefoni, og er måske lidt i vildrede om, hvordan man skal komme igang med at prøve det. At downloade Skype er nok en af de nemmeste måder at komme igang på.

Kort ridset op hvad Skype er:

  • Gratis telefoni i hele verden fra en computer med Skype installeret til en anden computer med Skype installeret.
  • Mulighed for at ringe til almindelige telefoner med SkypeOut. Man kan købe SkypeOut for et minimumsbeløb af 10 € (ca. 75 kr.) og så kan man ringe til de fleste landes fastnettelefoner for ca. 13 øre i minuttet. Enkelte lande og mobiltelefoner er dog en del dyrere at ringe til. Se prislisten på Skypes side.
  • Mulighed for køb af telefonsvarer til 5 € for 3 måneder og 15 € for et år.
  • Mulighed for at få et almindeligt telefonnummer som der kan ringes til udefra til almindelig telefontakst. SkypeIn som det hedder koster 10 € for 3 måneder og 30 € for et år.
  • Din computer skal som minimum have en højtaler og en mikrofon, men et headset er nok at anbefale hvis man skal undgå rumklang. Jeg købte selv et headset til 119 kr. i Netto, som fungerer udmærket. Lad være med at købe alt for dyrt, til du ved om du har brug for det.
  • Endelig kan du chatte, udveksle filer og holde telefonmøder med andre Skype-brugere.

Installation og brug
Når du har downloadet og installeret Skype-programmet skal du lave et testopkald til en fiktiv Skypebruger som hedder “Skype Test Call”. Du får her at vide, at du skal indtale en kort besked på en telefonsvarer. Hvis du efterfølgende kan høre denne indtalte besked klart og tydelig, så er højtaler mikrofon konfigureret korrekt. Måske skal du tjekke at stikkene er korrekt forbundet til dit lydkort, eller også skal du slå mikrofonen til i computerens indstillinger. Skypes “Troubleshooter” er her til god hjælp.

Nu skal du så i kontakt med omverdenen. Enten har du allerede “Skype-telefonnummeret”, som i denne verden er Skypenavnet, på en bekendt, og så kan du bare tilføje det i din egen lille telefonbog af kontaktpersoner eller også kan du prøve at slå dem du vil ringe til op i søgefuntionen. Har du fundet en du vil prøve at tale med, markerer du personen blandt kontaktpersoner og trykker på det grønne telefonrør. Når du først har talt med forskellige personer, vil du fremover altid kunne se om de har tændt computeren og Skype slået til.

Vil du bruge SkypeOut til at ringe til en almindelig telefon skal du først lige købe for 10 € taletid. Der kan godt gå ca. en halv time efter købet, før man kan bruge denne taletid. Når man så vil ringe, så vælger man telefontasterne eller computertastaturet, og taster på ganske almindelig vis telefonnummeret og trykker derefter på det grønne telefonrør.

Min oplevelse med Skype
Jeg synes det er en meget god oplevelse at telefonere med Skype. Det er nemt at sætte programmet op, og lydkvaliteten er efter de første justeringer meget god.

Ud over at levere en fin teknisk ydelse, så får man med Skype også en ny måde at telefonere på.

Det giver en helt anden følelse absolut ingenting at skulle betale, når man telefonerer. Specielt over mget store afstande føler man lige pludselig at man er kommet meget tættere på hinanden. Nu kan man tillade sig at smalltalke over afstande som man ikke før, og på den måde være tættere på hinandens liv. En lignende følelse få man ved at man med SkypeOut kan ringe til 13 øre i minuttet til mange lande.

En anden ting som er ny ved denne måde at kommunikere på, er at man kan blive inspireret til at ringe bare fordi man ser at nogle af ens kontaktpersoner også er på. På den måde kan man træffe hinanden når man ved, at den anden også sidder foran computeren.

Det med at sidde foran computeren, gør det også oplagt at sidde og surfe samtidig og måske dele dette med den man taler med.

Næste gang du i en butik ser et headset, så skulle du overveje at købe det. For så er der ikke langt til at du kan Skype.